Edellinen Seuraava
5

Yksinäisyys

Kuvassa avaruuspuvussa oleva hahmo istuu sängyllä ja katsoo kaukana näkyvää maapalloa.

Yksinäisyys koskettaa jokaista ihmistä jossain elämänvaiheessa. Yksinäisyyden tunne on muiden perustunteiden kanssa pohjimmiltaan elintärkeä, sillä se ohjaa hakeutumaan muiden seuraan. Kun elämässä tapahtuu suuria muutoksia, ihminen jää helposti yksin.

Yksinäisyyttä ei kuitenkaan kannata pelätä. Tärkeää on hyväksyä itsensä ja olla itsensä paras kaveri. Ole armollinen itsellesi.

Yksinäisyys ei ole sama asia kuin yksin oleminen. Kun ihminen on sinut itsensä kanssa, omasta seurastaan voi nauttia. Monet pinnalliset ihmissuhteet eivät välttämättä paikkaa kipeää yksinäisyyden tunnetta. Kuten vaillinaiset ihmissuhteet, myös erilaiset muutokset (elinympäristö) voivat aiheuttaa vieraantumisen tunteita tai kokemuksia (vieraannuttaa). Esimerkiksi muutto vieraalle paikkakunnalle, uusi työ tai opiskelupaikka saatetaan kokea stressaavana.

Pohdintatehtävä - Kuvake
Image
Ajatuskupla
Oma Pohdintatehtävä

Kun koet yksinäisyyttä, mikä neuvoksi? Joskus oloon voi saada helpotusta vain lähtemällä ihmisten joukkoon, esimerkiksi kauppakeskukseen. Jos eteesi tulee hetkiä, joissa koet yksinäisyyttä ja haluat piristää itseäsi, mieti jo ennakolta tilanteita ja paikkoja, missä voisit olla ihmisten joukossa. Sitten voit yksinäisen hetken sattuessa kokeilla, miten idea toimii.