Edellinen Seuraava

Vuorovaikutustaitoja oppimassa

Vuorovaikutustaitoja voi harjoitella monin eri tavoin käytännössä oman työtäsi tukevan ammattilaisen tai työyhteisön jäsenen kanssa.

Usein vuorovaikutustaitojen yhteydessä kuulee sanan ’empatia’, joka tarkoittaa myötätuntoa ja eläytymistä toisen ihmisen tunnekokemukseen. Yksinkertainen esimerkki empatiasta toiminnan tasolla on hymy: voit vastata toisen ihmisen hymyyn hymyilemällä takaisin.

Vuorovaikutustaitoja voi lähestyä aluksi ihan konkreettisesti miettimällä, millaisia ilmeitä ja eleitä ihmisillä on. Puhutaan siis nonverbaalista viestinnästä: kulmakarvojen nostaminen kertoo yleensä hämmästyksestä tai yllätyksestä, otsaryppy huolesta tai murheesta. Käsien tai hiusten jatkuva koskettelu voi tarkoittaa, että henkilö on aika lailla hermostunut.

Maneerit ovat opittuja ja yleensä kaavamaisia eleitä ja toimintamalleja, joita ei yleensä itse tiedosta, mutta jotka hyvä ystävä tai työkaveri saattaa tunnistaa. Harjoittelemalla voi niitäkin muokata.

Pohdintatehtävä - Kuvake
Image
Ajatuskupla
Oma Pohdintatehtävä

Osaatko arvioida, onko sinulla jokin vakioilme, jolla lähestyt toista ihmistä arjessa? Tunnistatko maneerit tutussa henkilössä (läheinen, työtoveri, julkisuuden henkilö)?