Edellinen Seuraava

Toimintakyvyn osa-alueet – mistä puhutaan?

Jokainen tunnistaa arjen perusasiat. Niitä ovat ravinto, ihmissuhteet, liikkuminen, lepo, kodin- ja taloudenhoito, velvollisuudet (opiskelu ja/tai työ) sekä mielekäs tekeminen.

Arjen toimintakyky paranee, kun elämän perusasiat ovat kunnossa. Silloin ihminen jaksaa, pystyy ja on motivoitunut. Kun on saanut hyvän otteen elämän eri osa-alueista, silloin rakentaa elämälleen kestävää perustaa. Jatkuva perusasioiden laiminlyönti syö toimintakykyä, jota elämässä tarvitaan esimerkiksi omien tavoitteiden saavuttamiseen.

Kannattaa siis pitää huolta omasta jaksamisesta! 

Lähde: Mielenterveyden käsi

Mielenterveyden käsi

Mieli ry: "Mielenterveys tukee arjessa jaksamista, kun pitää huolta arjen rytmistä: unesta ja levosta, ravinnosta, liikkumisesta, ihmissuhteista, harrastuksista ja luovuudesta. Mielenterveyden käsi toimii keskustelun herättäjänä ja muistuttaa, miten moni eri tavoin voimme vaikuttaa mielenterveyteemme erilaisilla arkisilla valinnoillamme."

Pohdintatehtävä - Kuvake
Image
Ajatuskupla
Oma Pohdintatehtävä

Käytä apuna Mielenterveyden kättä (kuvassa). Mieti mielessäsi tai piirrä kuva, miltä sinun arki näyttää. Miten arjen perusasiat ovat siinä näkyvissä? Kaipaako jokin perusasia sinulta isompaa huomioita, jotta saisit sen kuntoon? 

Pohdintatehtävä - Kuvake
Image
Ajatuskupla
Yhteinen pohdintatehtävä

Jutelkaa työpaikalla, miten kukin sovittaa nykyisen työn ja arjen perusasiat yhteen. Mikä on arjessa kaikkein tärkeintä? Mikä tuottaa hyvää mieltä? Onko jollakin hyvää vinkkiä muille, miten esimerkiksi saa nukuttua riittävästi?