Edellinen Seuraava
9

Oman talouden hallinta

Kuvassa aurinkolasipäinen, poolopaitaan pukeutunut, henkilö jonglööraa pienesineillä, jotka kuvaavat pikkuista taloa, palloa, kirjekuorta ja sydäntä.

Oman talouden hallinta ei ole aina yksinkertaista. Menojen ja tulojen tasapainon säilyttämiseen on hyvä tehdä itselle sopiva suunnitelma ja järjestelmä. Raha-asioiden kirjaaminen saattaa aluksi tuntua työläältä, mutta kun kuukausibudjetti on kunnossa, niin rahankäyttö helpottuu arjessa. Oman talouden hallinta auttaa myös huomaamaan, missä on säästämisen paikka. Kaikkiin talousasioihin on saatavissa apua ja neuvontaa. Esittelemme tässä osiossa avun ja neuvonnan antajia, jotka tukevat sinua oman talouden hallinnassa.

Budjetti ja taloussuunnitelma

Oman talouden hallinta on tärkeä kansalaistaito. Talouttaan pystyy seuraamaan mm. kirjaamalla kaikki menonsa ja tulonsa ylös. Näin käytettävissä olevan rahan määrää pystyy seuraamaan, jolloin myös välttyy ikäviltä yllätyksiltä.

Alkuun talouden hallinta voi tuntua hankalalta. Kaikki rahat tuntuvat kuluvan heti, maksuja tulee usealta taholta ja niiden eräpäivät vaihtelevat. Järjestystä saa tekemällä budjetin, jonka tarkoitus on tasapainottaa menot tulojen tasalle.

Monesti menot ja tulot myös vaihtelevat kuukausittain, joten järkevää on tehdä kokonaissuunnitelma. Parhaan kuvan taloutensa tilanteesta saa kirjaamalla kaikki tulot ja menot joko paperille tai sähköiselle lomakkeelle tms.

Erilaisia lomakkeita ja malleja taloussuunnitelman tekemiseen löydät esimerkiksi Marttojen ja Takuusäätiön sivuilta.