Edellinen Seuraava

Mitä tarkoittaa riippuvuus?

Päihteidenkäyttö voi aiheuttaa monenlaista haittaa itselle tai muille, vaikka vielä ei olisikaan kyse riippuvuudesta. Terveys 2000 -tutkimuksen mukaan yli 29-vuotiaista suomalaisista 4 prosenttia sairastaa alkoholiriippuvuutta. Alkoholin lisäksi riippuvuus voi kehittyä mihin tahansa mielihyvän tunteita aiheuttavaan aineeseen tai toimintaan, kuten uhkapeleihin tai seksiin.

Päihderiippuvuuden ydinoire on eri voimakkuuksina ilmenevä pakkomielle käyttää päihdettä. Riippuvuutta sairastava ei kykene omin voimin hallitsemaan käyttömääriä tai käytön aloittamista ja lopettamista. Käyttämisen jatkaminen vaikuttaa elämään ja vähitellen syrjäyttää ihmissuhteet, työn ja koulutuksen, harrastukset ja perusasioista huolehtimisen. Riippuvuuden toinen ydinoire on ongelman kieltäminen. Se voi ilmetä esimerkiksi niin, että itse ei kykene tunnistamaan ja myöntämään, että käyttö on hallitsematonta ja siitä ilmenee oireita ja haittoja.

On hyvä tiedostaa, että riippuvuus on vakava sairaus, jota pitää hoitaa ja siitä voi toipua. Lisäksi on hyvä tietää, että moni suomalainen käyttää alkoholia humalahakuisesti, eli juo kerralla paljon. Läheiset kärsivät haitallisesta alkoholinkäytöstä usein jo paljon aikaisemmin kuin ihminen itse huomaa.  
 

Lähteet

Terveys 2000-2011 (Terveyden ja hyvinvoinnin laitos)