Edellinen Seuraava
2

Toimintakyky ja hyvä arki

Kuvassa pitkähiuksinen henkilö kiipeää pitkin tikapuita öljyämään taustalla näkyviä hammasrattaita.

Tässä osiossa pääset tutustumaan hyvän arjen perusteisiin sekä jokaiselle ihmiselle tärkeään toimintakykyyn. Ensin tutustutaan lyhyesti siihen, miltä hyvä arki näyttää ja miten siihen voi vaikuttaa. Sen jälkeen käydään läpi, mitä kaikkea toimintakyky tarkoittaa ja miten sitä voi parantaa.

Hyvä arki on tasapainoista

Hyvä arki on monen eri tekijän summa. Hyvässä arjessa on tasapaino työn, vapaa-ajan ja ihmissuhteiden välillä. Arkea rytmittävät monet eri toiminnot ja tapahtumat, jotka vaativat välillä paljon voimavaroja. Joskus on hyvä keskustella asioista ohjaajan tai työkaverin kanssa. Jokaiselle arki on hieman erinäköinen. Pääasia on, että siitä tekee omannäköisen.

Hyvään arkeen kuuluvat ilot ja surut, ajoittain myös luksus. Oman arjen toteuttamisessa kannattaa vaalia sallivaa asennetta ja ymmärtää, että kaikkea arjessa tapahtuvaa ei voi kontrolloida. Silti omaa arkea kannattaa suunnitella ja tehdä siitä mahdollisimman sujuvaa. Äkkinäisiin ja yllättäviin muutoksiin aikatauluissa ja tapahtumissa on kuitenkin syytä varautua. Tärkeintä on se, miten kohtaamme pienemmät kömmähdykset ja opimme selviytymään myös suuremmista kriiseistä. 

Lue lisää artikkelista Elä arkea niin että tuntuu (Tuleva)