Edellinen Seuraava

Hyödyllisiä vinkkejä ja linkkejä talouden hallintaan

Tässä voit tarkastella, mitä muita keinoja oman talouden hallintaan voi olla. Ole kekseliäs. Tutustu erilaisiin tapoihin olla ja elää, jotka vaikuttavat suoraan myös talouteen ja sen hallintaan. Hyödynnä myös muiden talousosaamista, jos voit. Aina voi oppia lisää.

Rahaa voi säästää mm. seuraamalla tarjouksia. Ostoslista kannattaa tehdä tarjousten pohjalta. Internetissä voi ja kannattaakin tehdä hintavertailuja, kuten myös kilpailuttaa eri palveluntarjoajia.

Tavaroita ja hyödykkeitä ei tarvitse aina ostaa uutena, mikäli ne vain on mahdollista saada käytettynä. Perinteisten kirpputorien lisäksi on paljon esim. internetissä sijaitsevia kirpputoreja, kuten tori.fi ja huutonet. Kirpputoreja ja erilaisia myyntipalstoja on myös Facebookissa. Ihmiset usein myös antavat paljon hyvää tavaraa ilmaiseksi. Annetaan tavaroille on ainakin tori.fi:ssä oma osionsa.

Vaatteita ja useita tavaroita voi myös lainata, aina ei tarvitse ostaa omaa. Kirjastot lainaavat kirjojen lisäksi muitakin hyödyllisiä tarvikkeita kuten ompelukoneita, porakoneita, luistimia, sykemittareita. Näitä voi kysyä omasta kirjastostaan tai etsiä pääkaupunkiseudun kirjastoista Helmet-haulla. (Helmet-kirjasto)

Ruuassa pystyy säästämään hyvin. Kauppaan kannattaa aina mennä valmiin kauppalistan kanssa ja ostaa vain ne tuotteet mitkä ovat listassa. Listaa tehdessä voi etukäteen perehtyä tarjouksiin, sekä suosia sesongin mukaisia halvempia tuotteita.

Satokausikalenterista voi tarkistaa mitkä elintarvikkeet ovat sesongissa ja edullisimpia.

Omavaraistalous:

Omavaraisuudella usein viitataan kokonaisvaltaiseen, perinteiseen omavaraisuuteen maaseudulla. Kaupungissa elävälle tällainen ei kuitenkaan ole mahdollista, mutta omavaraisuuttaan voi lisätä monin tavoin. Omavaraisuudesta löytyy useita blogeja.

Omavaraisuutta on mm. kierrättäminen, korjaaminen, kasvattaminen ja keräily- näiden lisääminen arjessa. Myös Martoilta löytyy paljon tietoa ja ohjeita aiheeseen.

Muita vinkkejä:

Lähteet

Oman talouden hallinta (Nuorisoasuntoliitto)

Penno-hanke (Takuusäätiö)

Testaa oman taloutesi tila (Takuusäätiö)

Seuraa suunnitelmaasi (Takuusäätiö)

Kela

Päivähoitomaksut (Helsingin kaupunki

Apua ja tukea (Suomen evankelis-luterilainen kirkko)

Lainattavat esineet (Helmet-kirjasto)

Omavaraisuus (Wikipedia)