Edellinen Seuraava

Elämänmuutokset ja yksinäisyys

"Vuorovaikutus toimii kuin peili, joka asettaa mittasuhteistaan karanneet huolet takaisin raameihinsa."

Yleisin yksinäisyyden muoto liittyy elämäntilanteen muutoksiin. Muutto, uusi työpaikka tai sen menettäminen, parisuhteen katkeaminen tai sen aloittaminen voivat kaikki synnyttää yksinäisyyttä. Yllättävää kyllä, yksinäisyyttä voi seurata myös myönteisinä koetuista muutoksista.

Muutokset aiheuttavat epätasapainoa ihmissuhteissa. Uusia suhteita syntyy ja vanhoja saattaa pudota pois. Uusi ja vieras tilanne aiheuttaa epävarmuutta. Ajan myötä uusiin olosuhteisiin ja ihmissuhteisiin tottuu ja ne alkavat tuntua turvallisilta. On myös hyvin tavallista haikailla taakse jäänyttä elämää, joka uuden tilanteen valossa saatetaan nähdä jopa mieluisammalta mitä se todellisuudessa oli. Muutoksesta johtuva yksinäisyys on aina ohimenevää.

Entä jos yksinäisyys jatkuu?

Pysyvä yksinäisyys muodostuu monien eristävien seikkojen yhteisvaikutuksena. Kohtaamiset ihmisten kanssa koetaan liiallisesti uhkaavaksi, vaikka mitään vaaraa ei olisi. Merkitykselliset ihmissuhteet ovat katkeamassa tai epätasapainoisia. Tällainen tilanne vaatii ulkopuolelta tulevaa kannustusta liittyä muihin ihmisiin.

Pohdintatehtävä - Kuvake
Image
Ajatuskupla
Oma Pohdintatehtävä

Mikä on rohkaissut sinua luomaan uusia ystävyyssuhteita? Harrastus, työpaikka tai jokin muu uusi tilanne tai tapahtuma elämässäsi? Voisitko hyödyntää näitä kokemuksia uusien yhteyksien rakentamisessa?